You are here: Otpad » EdukacijaDjece

Igrokaz "Priča o robotu Smećku"

Igrokaz.jpg

Jedne večeri djevojčicu Točkicu mama je poslala da baci smeće. To ne bi bilo nimalo neuobičajeno ni zanimljivo da iz kante za smeće nije iskočio robot Smećko! Da, da dobro ste čuli, robot Smećko spuštao se sa svojom svemirskom letjelicom i zabunom je sletio ravno u kantu za smeće. On je došao sa svoje planete Smećkur kako bi zajedno sa svojim prijateljima Medom, Delfinom i Žabom pomogao svoj djeci da nauče odvojeno sakupljati otpad...

Dio je to igrokaza "Priča o robotu Smećku" kojeg je osmislila Zelena Istra i kojeg smo u sklopu kampanje "Razmisli, odvoji, štedi!" prikazali u pulskim vrtićima. Na duhovit, zabavan i razigran način djeca su naučila kako se odvaja otpad te zašto je to važno. Da lakše bude otpad odvajati pulski su vrtići dobili i kontejnere za papir, staklo, plastiku/metal u obliku životinja: mede, delfina i žabe!

Djeca naučeno prenose i na roditelje te tako i odrasle potičemo da mijenjaju navike na bolje. Djeca, za razliku od odraslih, još vjeruju da mogu biti spasitelji planeta Zemlje i čuvari okoliša! Do sada su igrokaz pogledali mališani vrtića Veruda, Latica, Monte Zaro, Pužići, Centar, Veli Vrh, Rožica, Kaštanjer, Punta, Rin Tin Tin i Izvor.

Mališani su zajedno sa svojim tetama na eko-radionicama izrađivali robota Smećka od korisnog otpada, a završna izložba radova održana je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u prosincu 2008.

Pogledajte fotografije u našoj foto-galerijiIzložba "Moj robot Smećko"

P1010001.JPG

U Gradskoj knjižnici i čitaonici 3. prosinca 2009. otvorena je izložba dječjih radova "Moj robot Smećko". Ova izložba rezultat je edukacije djece u pulskim vrtićima koju je provela Zelena Istra u sklopu kampanje o odvojenom sakupljanju otpada u gradu Puli. Nakon što su djeca pogledala igrokaz "Priča o robotu Smećku" na eko-radionicama su sa svojim odgajateljima izradili svoje robote od korisnog otpada te su na taj način pokazali što su naučili i na koji način su tu temu doživjeli.

Zahvaljujemo se svim voditeljicama, pedagozima, odgajateljima i djeci pulskih vrtića na uloženom trudu u stvaranju ove izložbe te Gradskoj knjižnici i čitaonici na gostoprimstvu.Radionice "Lina Boršelina"

IMG_3418josmanja.JPG

U sklopu kampanje "Plastično nije fantastično" za djecu predškolske dobi održano je deset radionica. Djeca su poslušala priču "Lina Boršelina" koja govori o djevojčici koja spašava delfina. Naime, delfin je zabunom progutao plastičnu vrećicu. Priča je slikovita i prilagođena njihovom uzrastu. Nakon priče djeca su raspoređena po grupama te je svaka grupa tehnikom tuša i tempere oslikavala jedan motiv iz priče. Na kraju se svi motivi spajaju u eko-slikovnicu "Lina Boršelina". Pogledajte fotografije u našoj foto-galerijiRadionica "Plastično nije fantastično"

P5080721.JPG

U sklopu manifestacije "Ako ti je korak lak, skokni do nas u park" u organizaciji udruge Čarobnjakov šešir, Zelena Istra organizirala je radionicu "Plastično nije fantastično". Mališani vrtića Veli Vrh svojim su maštovitim crtežima uljepšali platnene torbe te će ih moći koristiti umjesto plastičnih vrećica koje su štetne za okoliš. Djeca su izložila i svoje plakate s tom tematikom. Istovremeno su se u parku odigrale i brojne druge radionice i predstave. Cilj ove manifestacije je oživljavanje Parka grada Graza kao mjesta druženja, zabave i igre za djecu i mlade. Pogledajte fotografije u našoj foto-galerijiRadionice "Plastično nije fantastično" u osnovnim školama

skola.jpg

U sklopu kampanje "Plastično nije fantastično" održali smo deset radionica u osnovnim školama. Za učenike je organizirana projekcija edukativno-dokumentarnog filma "Put kese" splitske autorice Rahele Jurčević. Nakon filma učenici su podijeljeni u dvije grupe te vode debatu tipa "parlaonica"o utjecaju plastičnih vrećica na okoliš. Učenicima su podijeljeni i edukativni letci kampanje te platnene vrećice.
linux-penguin-with-shadow.pngIn production of this website we used only free/open source software: TWiki, Ubuntu GNU/linux, OpenOffice.org, GIMP, Firefox, Mailman... and hosted on Debian/Apache.